Warmtepomp Dongen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees je alle informatie betreffende een warmtepomp in Dongen. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dongen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dongen? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je praktische tips. Selecteer een item uit onze FAQ en vind vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dongen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Dongen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dongen

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Dongen onvermijdbaar. De zoektocht naar een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Cooper&Hunter verwarming). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.750 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Dongen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Nijega.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Remeha, Atag, Intergas). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dongen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dongen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dongen uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5700 €4800 11 jaar
Water-water €17400 €4600 €4200 18 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Dongen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Dongen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Dongen geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 – €4050. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0071t heeft €2.500,00 subsidie en voor de Galletti LEW 051HS heb je recht op €7.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Dongen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Westerwijtwerd plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2850 en €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €365 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen