Warmtepomp Westerwijtwerd

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Middels de info van onze specialisten doorzoek je relevante tips betreffende een warmtepomp in Westerwijtwerd. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Westerwijtwerd!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Westerwijtwerd? Hieronder doorzoek je handige info. Druk op een veelgestelde vraag en je leest à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Westerwijtwerd?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Westerwijtwerd?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerwijtwerd

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel pittig. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Westerwijtwerd onvermijdbaar. De zoektocht naar een vakkundige vakman doet niet onder voor de klus zelf. Hij keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Alpha Innotec systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westerwijtwerd.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hartwerd.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Remeha, AWB, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerwijtwerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerwijtwerd

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerwijtwerd uit te rekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1800 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €4500 9,5 jaar
Water-water €18700 €5000 €5200 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Loppersum?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Loppersum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Westerwijtwerd kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 tot €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Toshiba Estia HWS-1104H-E1 + HWS-1404XWHM9-E1 heeft €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ011(**)1 + EHBH16(**)3V heb je recht op €2.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Westerwijtwerd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Overasselt plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €300 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen