Warmtepomp Legemeer

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Met behulp van deze webpagina doorzoek jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Legemeer. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare informatie en vergelijk direct alle installateurs in Legemeer!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Legemeer? Op onze website vind je belangrijke tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en check direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Legemeer?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Legemeer?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Legemeer

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Legemeer noodzakelijk. De keuze maken voor een betrouwbare vakman doet niet onder voor de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ADG Dynamics warmtepomp). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Legemeer.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Velsen-Noord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 en €20.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Legemeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Legemeer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Legemeer uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1900 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2000 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4700 €3500 12,5 jaar
Water-water €18500 €5800 €5600 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Legemeer is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 tot €5300. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Galletti LCX 091HQ biedt €7.900,00 subsidie en wat betreft de iDM iPump T 3-13 (Sole) is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Legemeer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Drunen plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €400 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen