Warmtepomp Velsen-Noord

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels deze webpagina vind je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Velsen-Noord. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle onmisbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Velsen-Noord!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Velsen-Noord? Middels onze expertise doorzoek jij nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en vind direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Velsen-Noord?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Velsen-Noord?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Velsen-Noord

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal complex. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Velsen-Noord cruciaal. Het selecteren van een doorgewinterde vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Geothermik France). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Velsen-Noord.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Frederiksoord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €19.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Velsen-Noord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Velsen-Noord

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Velsen-Noord te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1500 €2000 7 jaar
Lucht-water €4700 €1800 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €3700 €4100 12 jaar
Water-water €17000 €5600 €5000 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Velsen?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Velsen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Velsen-Noord geldt alleen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de SPRSUN CGK/C-12 (HC) geeft recht op €1.750,00 subsidie en aangaande de Clivet WBAN 202 S ligt dit op €5.650,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Velsen-Noord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Noordscheschut plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in combinatie met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €265 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen