Warmtepomp Noordscheschut

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het vervangen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Aan de hand van deze website bekijk je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Noordscheschut. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle nuttige tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Noordscheschut!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Noordscheschut? Op onze website ontdek je praktische tips. Druk op een van de onderwerpen en jij checkt binnen no-time bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Noordscheschut?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Noordscheschut?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Noordscheschut

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Noordscheschut onvermijdbaar. Het selecteren van een ervaren specialist is net zo relevant als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check GENERAL verwarming). Hoe kies ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Noordscheschut.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zundert.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Remeha, Nefit, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een full-electric product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordscheschut

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Noordscheschut

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordscheschut te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1400 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6600 €2300 €2300 7 jaar
Bodem-water €14500 €4000 €4300 9 jaar
Water-water €17200 €4500 €5000 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hoogeveen?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Hoogeveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Noordscheschut geldt alleen op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2050 en €4100. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Itho Daalderop HP-S 110 geeft recht op €2.000,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5010 Ai (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Noordscheschut

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Heeten plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €310 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen