Warmtepomp Leiden

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl bekijk jij tips en adviezen over een warmtepomp in Leiden. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Leiden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Leiden? Op deze pagina bekijk je zinvolle tips & tricks. Kies voor een onderwerp en je vindt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Leiden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Leiden?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leiden

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Leiden onontbeerlijk. Het kiezen van een officiële expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aerfor warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €2.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Leiden.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Velsen-Zuid.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €7.000 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leiden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leiden

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leiden vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1900 €1200 7 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €5300 €3400 12,5 jaar
Water-water €18600 €5800 €4100 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leiden?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Leiden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Leiden kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCX 091HS geeft recht op €7.900,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 10; 810334 ligt dit op €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Leiden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Druten plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) tezamen met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €300 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen