Warmtepomp Druten

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website doorzoek jij concrete informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Druten. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle belangrijke specificaties en check prijzen van een installateur in Druten!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Druten? Op deze pagina doorzoek jij praktische info. Kies voor een van de onderwerpen en je ontdekt binnen no-time alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Druten?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Druten?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Druten

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Druten benodigd. De zoektocht naar een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check iDM verwarming). Wat is een deskundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Druten.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Noordwelle.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Druten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Druten

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Druten uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1100 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2600 7 jaar
Bodem-water €14700 €4300 €4400 11 jaar
Water-water €18700 €5400 €5600 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Druten?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Druten) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Druten geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 tot €4750. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta MICS-CN 0072 FF geeft recht op €2.650,00 subsidie en wat betreft de Galletti MCW 010HS ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Druten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wijnbergen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen