Warmtepomp Linde

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Geholpen door deze website check jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Linde. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle onmisbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Linde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Linde? Op onze website bekijk je handige informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Linde?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Linde?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Linde

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Linde onvermijdbaar. De zoektocht naar een bekwame warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek GENERAL warmtepomp). Hoe herken je een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.500 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Linde.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Voorhout.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Atag, Nefit, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Linde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Linde

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Linde te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1000 6 jaar
Lucht-water €4200 €2400 €2800 6 jaar
Bodem-water €14500 €3600 €4800 9 jaar
Water-water €17800 €5800 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente De Wolden?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente De Wolden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Linde is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2000 tot €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti MPED054H staat gelijk tot €5.450,00 subsidie en m.b.t. de Mastertherm AQ90I krijg je subsidie tot €6.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Linde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Eexterveenschekanaal plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €320 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen