Warmtepomp Lisse

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Door de info op deze pagina check jij bruikbare informatie over een warmtepomp in Lisse. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle onmisbare details en bekijk de tarieven via een installateur uit Lisse!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Lisse? Middels onze expertise doorzoek jij praktische tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je leest direct verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lisse?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lisse?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lisse

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Lisse onvermijdbaar. De keuze maken voor een bedreven installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.400 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lisse.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Vorden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €7.500 en €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lisse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lisse

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lisse uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5100 €2500 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €4900 €3100 13,5 jaar
Water-water €18400 €4800 €4100 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Lisse?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Lisse) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Lisse kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2750 tot €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Galletti MPEDT054H biedt €4.400,00 subsidie en m.b.t. de NIBE F1145-6 (PC) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lisse

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Eibergen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2500 en €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €295 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw