Warmtepomp Loosdrecht

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina bekijk je handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Loosdrecht. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Loosdrecht!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Loosdrecht? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je nuttige informatie. Selecteer een onderwerp en je leest à la minute alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Loosdrecht?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Loosdrecht?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Loosdrecht

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Loosdrecht onmisbaar. Het kiezen van een geoefende installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Metro Therm warmtepomp). Wat is een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.750 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Loosdrecht.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Waaksens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €8.000 t/m €19.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Atag, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loosdrecht

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loosdrecht

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de prijs van het systeem is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loosdrecht uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1500 6 jaar
Lucht-water €6000 €1500 €2100 8 jaar
Bodem-water €14900 €5500 €2900 9,5 jaar
Water-water €17600 €4600 €5200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Wijdemeren?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Wijdemeren) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Loosdrecht is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 tot €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti SCX102HS heeft €7.250,00 subsidie en m.b.t. de Nilan Geo 3 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Loosdrecht

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Elshout plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €345 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen