Warmtepomp Elshout

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kijken naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl doorzoek je handige info betreffende een warmtepomp in Elshout. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke specificaties en check prijzen van een installateur in Elshout!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Elshout? Op deze pagina check jij praktische tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Elshout?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Elshout?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Elshout

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Elshout aan te raden. De keuze van een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecensy verwarming). Wat is een erkende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.700 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Elshout.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oosterend.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Intergas, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elshout

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Elshout

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elshout vast te stellen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1400 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2000 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €3600 12,5 jaar
Water-water €17600 €4500 €5300 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Heusden?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Heusden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Elshout geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 tot €5650. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climer HTM-AT012 heeft €1.600,00 subsidie en met betrekking tot de Itho Daalderop WPU 75C (545-0471) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Elshout

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Ysbrechtum plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €260 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen