Warmtepomp Oosterend

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Door de info van onze specialisten check je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Oosterend. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Oosterend!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterend? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je zinvolle info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij checkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Oosterend?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oosterend?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterend

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Oosterend benodigd. Het selecteren van een aangesloten expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Western Airconditioning verwarming). Waar vind ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €4.000 – €6.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Oosterend.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Almen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.000 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterend

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oosterend

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterend uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1500 7 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4600 €4400 12,5 jaar
Water-water €18100 €5700 €4600 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Texel?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Texel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Oosterend is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 tot €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Mastertherm BA22I staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en wat betreft de Aerfor THRON 08 AGR2 krijg je subsidie tot €1.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Oosterend

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Hinnaard plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 tot €4300. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €320 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen