Warmtepomp Almen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels deze website doorzoek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Almen. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle belangrijke specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Almen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Almen? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je zinvolle tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en bekijk à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Almen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Almen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Almen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Almen benodigd. Het selecteren van een doorgewinterde expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Enerso). Wat is een bekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.600 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Almen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Kelpen-Oler.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Almen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Almen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Almen uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4300 €1800 €2000 8 jaar
Bodem-water €14800 €3700 €2700 14 jaar
Water-water €18700 €4800 €5000 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lochem?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Lochem) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Almen is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 en €4550. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Aermec ANL050H biedt €2.150,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning FUSIO-AWM 11 is dit €2.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Almen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Sint Joost plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €340 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen