Warmtepomp Lopikerkapel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze website doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Lopikerkapel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle relevante info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lopikerkapel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lopikerkapel? Middels onze expertise doorzoek je praktische info. Kies voor een onderwerp en vind meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lopikerkapel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Lopikerkapel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lopikerkapel

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Lopikerkapel onmisbaar. De keuze maken voor een officiële specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Mitsubishi Heavy Industries warmtepomp). Hoe herken je een echte installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.450 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lopikerkapel.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Waalwijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €8.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Nefit, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een standalone systeem. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lopikerkapel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lopikerkapel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lopikerkapel uit te werken.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2400 7 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3600 13,5 jaar
Water-water €17800 €5800 €4200 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Lopik?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Lopik) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Lopikerkapel kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti VPR62HS geeft recht op €5.950,00 subsidie en aangaande de NRGTEQ TNG20 (G/W) ligt dit op €3.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lopikerkapel

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Elst plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €3000 en €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €280 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw