Warmtepomp Mastenbroek

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten investeren in een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Middels deze website bekijk jij handige info m.b.t. een warmtepomp in Mastenbroek. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Mastenbroek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Mastenbroek? Op onze website achterhaal je bruikbare tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Mastenbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Mastenbroek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mastenbroek

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Vandaar is een echte warmtepomp installateur in Mastenbroek onontbeerlijk. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check WaterFurnace warmtepomp). Hoe herken je een competente vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Mastenbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wervershoof.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €8.000 tot zo’n €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mastenbroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mastenbroek

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mastenbroek vast te stellen.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1700 €1400 4 jaar
Lucht-water €4600 €1500 €2700 7 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €4400 11,5 jaar
Water-water €18400 €5100 €4700 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Kampen?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Kampen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Mastenbroek kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €6000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hautec HWL-A-92/2T-S (88LT1842SCLN5) biedt €7.000,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPF 13 (232913) is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Mastenbroek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Foxwolde plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €315 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen