Warmtepomp Maurik

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels onze vergelijker doorzoek jij handige info betreffende een warmtepomp in Maurik. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Maurik!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Maurik? Op deze pagina achterhaal je nuttige tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Maurik?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Maurik?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maurik

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Maurik onvermijdbaar. Het kiezen van een degelijke installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Jifon warmtepomp). Waar vind ik een echte vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €3.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Maurik.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wessem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, AWB, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire type is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maurik

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Maurik

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maurik te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1500 6,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2000 7 jaar
Bodem-water €14500 €5500 €3400 13 jaar
Water-water €18700 €5400 €5500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Buren?
Straks moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Buren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Maurik is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2650 en €4700. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hautec HWL-A-94/2 (88LA0192SCLN6) geeft jou €3.000,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPF 13 Cool (232919) krijg je €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Maurik

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Frederiksoord plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 tot €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €300 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen