Warmtepomp Meerkerk

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is de keuze voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Door de info van onze specialisten vind jij uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Meerkerk. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Meerkerk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Meerkerk? Op deze pagina lees jij nuttige info. Druk op een van de vragen hieronder, en je vindt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Meerkerk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Meerkerk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meerkerk

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Meerkerk aan te raden. De zoektocht naar een bekwame expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Aerfor systeem). Hoe herken je een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Meerkerk.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Westdorp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 – €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meerkerk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Meerkerk

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meerkerk uit te rekenen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1600 €1600 7 jaar
Lucht-water €6400 €2300 €2200 8 jaar
Bodem-water €15300 €5200 €3300 12,5 jaar
Water-water €17100 €4500 €4200 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zederik?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Zederik) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Meerkerk is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 en €4100. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Hautec HWL-AS-56W (88LC0451SDLN1) geeft jou €2.300,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 16 M (220894) krijg je €3.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Meerkerk

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Gaast plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €380 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen