Warmtepomp Merselo

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten investeren in een alternatieve bron. Een populair alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker doorzoek jij handige info over een warmtepomp in Merselo. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle relevante info en check prijzen van een installateur in Merselo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Merselo? Via onze specialisten bekijk jij zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Merselo?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Merselo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Merselo

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal ingewikkeld. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Merselo onontbeerlijk. De keuze maken voor een deskundige installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CIAT systeem). Hoe kies ik een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.500 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Merselo.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Westhoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Merselo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Merselo

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Merselo uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2700 7 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €4800 12,5 jaar
Water-water €17500 €5700 €5500 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Venray?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Venray) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Merselo is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hidros LHA.452.LS staat gelijk tot €3.850,00 subsidie en bij de Techneco AQUATOP T35H krijg je subsidie tot €5.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Merselo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Gasteren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €335 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen