Warmtepomp Middelburg

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten dus over naar een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Via onze website lees je handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Middelburg. Hoe gaat het in z’n werk? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Middelburg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Middelburg? Op deze pagina lees jij belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Middelburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Middelburg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middelburg

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Middelburg onontbeerlijk. Het selecteren van een officiële installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek CTC systeem). Wat is een bekwame vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €2.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Middelburg.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wetering.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, Intergas, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middelburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Middelburg

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middelburg te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5900 €1600 €2600 6 jaar
Bodem-water €14000 €4500 €4100 14,5 jaar
Water-water €17100 €4000 €5600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Middelburg?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Middelburg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Middelburg kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €5150. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Hidros LHA.702.LS biedt €5.350,00 subsidie en bij de Techneco Toros Vision TVPT 3 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Middelburg

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Geervliet plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €305 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen