Warmtepomp Midlaren

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor een ketel op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Door deze webpagina achterhaal je relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Midlaren. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Midlaren!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Midlaren? Aan de hand van de info op deze pagina vind je belangrijke informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Midlaren?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Midlaren?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Midlaren

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Midlaren cruciaal. Het selecteren van een erkende vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ecopomp systeem). Wat is een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.200 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Midlaren.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wezup.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire model is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midlaren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Midlaren

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midlaren te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1600 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €1900 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €3500 €3200 9 jaar
Water-water €17000 €4100 €5900 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel consumenten overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Tynaarlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Midlaren kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 tot €5400. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LZi08 geeft recht op €2.200,00 subsidie en bij de Techneco Toros Vision TVPX 5 ligt dit op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Midlaren

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Geijsteren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €265 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen