Warmtepomp Wezup

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Door de info op deze pagina check jij alle details aangaande een warmtepomp in Wezup. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Wezup!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wezup? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je nuttige adviezen. Klik op een van de vragen hieronder, en ontdek vlug bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wezup?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wezup?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wezup

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Wezup onontbeerlijk. De keuze van een degelijke installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Climaveneta systeem). Wat is een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.700 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wezup.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Heeg.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wezup

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wezup

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wezup vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1400 €1600 5 jaar
Lucht-water €5500 €2000 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5800 €3500 10,5 jaar
Water-water €18100 €5600 €5300 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Coevorden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Wezup is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2600 en €4300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Trane CXA 040 geeft jou €2.600,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVH16S26(**)9W krijg je €2.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wezup

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Papenhoven plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) tezamen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2900 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €330 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw