Warmtepomp Papenhoven

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is een warmtepomp. Middels de tips van onze experts vind jij diepgaande beschrijvingen bij het kiezen van een warmtepomp in Papenhoven. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle cruciale tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Papenhoven!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Papenhoven? Op onze website lees jij nuttige aanbevelingen. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Papenhoven?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Papenhoven?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Papenhoven

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is nogal complex. Hierom is een officiële warmtepomp installateur in Papenhoven benodigd. De zoektocht naar een bedreven installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Nilan subsidie). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Papenhoven.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Bedum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, AWB). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Papenhoven

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Papenhoven

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Papenhoven te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €2000 4 jaar
Lucht-water €4500 €1700 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5100 €3200 13,5 jaar
Water-water €18000 €4600 €5900 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Sittard-Geleen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Papenhoven is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 – €4550. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW160 YHA + TSA-1000 geeft jou €2.700,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec LW 140 krijg je €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Papenhoven

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Jislum plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €375 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen