Warmtepomp Mildam

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een ketel op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Door deze webpagina achterhaal je concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Mildam. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Mildam!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Mildam? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij praktische tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en vind rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mildam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Mildam?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mildam

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Mildam onontbeerlijk. Het selecteren van een degelijke expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ferroli systeem). Hoe kies ik een deskundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mildam.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Wijdenes.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Atag, AWB, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mildam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mildam

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mildam uit te werken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €1500 €2100 7 jaar
Bodem-water €14500 €4200 €3900 11,5 jaar
Water-water €17600 €4900 €4100 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Heerenveen?
Straks moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Heerenveen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Mildam kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2600 tot €5550. Het totale bedrag heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LZT.452.NN geeft recht op €3.650,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 07 ACHT (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mildam

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Gendringen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €340 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen