Warmtepomp Miste

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Miste. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle onmisbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Miste!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Miste? Op onze website doorzoek je zinvolle adviezen. Klik op een van de onderwerpen en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Miste?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Miste?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Miste

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Miste noodzakelijk. De keuze maken voor een handige vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mastertherm systeem). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €6.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Miste.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hemelum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Vaillant, Remeha, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische product. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Miste

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Miste

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Miste te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €1500 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €3500 €3700 9 jaar
Water-water €18400 €5100 €4400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Winterswijk?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren moeten veel consumenten overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Winterswijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Miste geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1900 en €5750. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAX 030 HE LN heeft €6.950,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin EWYQ-016BAWP heb je recht op €2.850,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Miste

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Ransdaal plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €3000 – €4300. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €290 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen