Warmtepomp Nieuw-Dordrecht

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels de info op deze pagina vind jij alle details betreffende een warmtepomp in Nieuw-Dordrecht. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante details en ontdek de meest vakkundige installateur in Nieuw-Dordrecht!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Dordrecht? Hieronder bekijk jij zinvolle adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en vind binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nieuw-Dordrecht?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuw-Dordrecht?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Dordrecht

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal complex. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Nieuw-Dordrecht onontbeerlijk. Het selecteren van een aangesloten expert is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Vaillant systeem). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.650 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuw-Dordrecht.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Woudenberg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.000 – €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone installatie. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Dordrecht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Dordrecht

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Dordrecht uit te rekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €2000 €1500 6 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2300 9 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €3500 9 jaar
Water-water €18800 €4400 €4700 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Emmen?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Emmen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Nieuw-Dordrecht kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 tot €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS6WH(V)NPE+RWM6 geeft jou €2.900,00 subsidie en m.b.t. de Vaillant geoTHERM VWS 171/3 (0010009072) krijg je €3.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuw-Dordrecht

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Haaften plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €390 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen