Warmtepomp Nieuw-Roden

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is de keuze voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels deze website lees jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Nieuw-Roden. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle nuttige tips & tricks en check prijzen van een installateur in Nieuw-Roden!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Roden? Via onze specialisten doorzoek jij bruikbare info. Druk op een van de onderwerpen en bekijk binnen no-time alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuw-Roden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuw-Roden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuw-Roden

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Nieuw-Roden cruciaal. Het selecteren van een bekwame installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Hij inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Viessmann systeem). Waar vind ik een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.250 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuw-Roden.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Woudsend.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Atag, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuw-Roden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuw-Roden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuw-Roden te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €1300 6 jaar
Lucht-water €5600 €1500 €2800 7 jaar
Bodem-water €15100 €4900 €4000 12,5 jaar
Water-water €17900 €5000 €4900 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordenveld?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Noordenveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nieuw-Roden is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2700 en €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS8WHNPE+RWM8NE staat gelijk tot €3.100,00 subsidie en bij de Vaillant geoTHERM VWS 300/3 (G/W) (0010018421) krijg je subsidie tot €5.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nieuw-Roden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Haalderen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw