Warmtepomp Nieuwer Ter Aa

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het vervangen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels de info van onze specialisten bekijk jij concrete informatie m.b.t. een warmtepomp in Nieuwer Ter Aa. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle bruikbare informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nieuwer Ter Aa!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwer Ter Aa? Door onze experts doorzoek je belangrijke tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nieuwer Ter Aa?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nieuwer Ter Aa?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwer Ter Aa

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is nogal ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Nieuwer Ter Aa onontbeerlijk. De keuze van een doorgewinterde expert is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ecoforest systeem). Waar vind ik een competente installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €5.500 – €6.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuwer Ter Aa.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Zandeweer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 en €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwer Ter Aa

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwer Ter Aa

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwer Ter Aa te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1600 €1300 4 jaar
Lucht-water €4900 €2500 €2800 6 jaar
Bodem-water €14600 €4400 €4500 14 jaar
Water-water €17800 €5500 €4100 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Stichtse Vecht?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Stichtse Vecht) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Nieuwer Ter Aa kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 – €5850. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-S80 RAS6WH(V)NPE+RWH6(V)NFWE+260L biedt €2.900,00 subsidie en m.b.t. de Viessmann Vitocal 300-G BW 301.B08 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nieuwer Ter Aa

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Hallum plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €250 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen