Warmtepomp Nieuweroord

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker check je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Nieuweroord. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle belangrijke tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuweroord!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuweroord? Op onze website doorzoek je nuttige adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nieuweroord?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nieuweroord?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuweroord

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Nieuweroord benodigd. Het kiezen van een bedreven specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Warmblauw systeem). Wat is een competente installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.000 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nieuweroord.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zeddam.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.000 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Intergas, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuweroord

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Nieuweroord

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuweroord vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4800 €1700 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €4100 13 jaar
Water-water €17600 €4300 €5300 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Hoogeveen?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hoogeveen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Nieuweroord is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 tot €4950. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hitecsa EKWXBA-1001.1 staat gelijk tot €2.600,00 subsidie en wat betreft de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.A21 krijg je subsidie tot €4.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nieuweroord

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Hansweert plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €380 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen