Warmtepomp Zeddam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het vervangen van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Door de info van onze specialisten lees je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Zeddam. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle praktische specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zeddam!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zeddam? Aan de hand van de info op deze pagina check jij nuttige adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt à la minute alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Zeddam?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zeddam?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeddam

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Zeddam aan te raden. Het selecteren van een competente installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Kleventa systeem). Wat is een erkende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zeddam.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hollandsche Rading.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €19.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Intergas, Vaillant, AWB, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeddam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeddam

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeddam uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1300 €1900 6 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2000 9 jaar
Bodem-water €14300 €5300 €4600 11,5 jaar
Water-water €18300 €4000 €4000 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Montferland?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Montferland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Zeddam is alleen van toepassing op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1300 – €4850. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-M-E 201.D16 biedt €2.400,00 subsidie en aangaande de ECOTEQ S 16 is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zeddam

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Roelofarendsveen plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2800 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €400 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen