Warmtepomp Nieuweschoot

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Via de info op deze pagina bekijk je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Nieuweschoot. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nieuweschoot!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuweschoot? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke aanbevelingen. Selecteer een onderwerp en jij bekijkt eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nieuweschoot?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nieuweschoot?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuweschoot

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Nieuweschoot benodigd. De zoektocht naar een geoefende expert doet niet onder voor de klus zelf. De installateur verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek WaterFurnace systeem). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nieuweschoot.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Zeeland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €7.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Atag, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuweschoot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuweschoot

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuweschoot te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1600 €1000 7 jaar
Lucht-water €6700 €2000 €2100 8 jaar
Bodem-water €14700 €5100 €4700 10,5 jaar
Water-water €17800 €4900 €4900 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Heerenveen?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment zullen veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Heerenveen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Nieuweschoot geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1250 tot €5600. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hitecsa EKWXBA-1501.1 geeft recht op €3.200,00 subsidie en m.b.t. de Viessmann Vitocal 300-G BW/BWS 301.B06 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuweschoot

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hantumeruitburen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4900. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €265 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen