Warmtepomp Nijverdal

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Aan de hand van warmtepompspot.nl check jij alle informatie voor een warmtepomp in Nijverdal. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Nijverdal!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nijverdal? Via onze specialisten bekijk jij zinvolle tips en adviezen. Kies voor een veelgestelde vraag en vind vlug alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nijverdal?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nijverdal?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nijverdal

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Nijverdal onontbeerlijk. De keuze van een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Danfoss verwarming). Wat is een competente warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.350 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nijverdal.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zuid-Scharwoude.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €20.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijverdal

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijverdal

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijverdal te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €2000 5 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €4800 €2600 12,5 jaar
Water-water €17300 €4100 €5700 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Hellendoorn?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Hellendoorn) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nijverdal kun je enkel aanvragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 tot €5250. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de InterClima-MTA HTAT 030 SN heeft €6.250,00 subsidie en bij de WaterFurnace NSKW08 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nijverdal

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Heeg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €310 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen