Warmtepomp Obdam

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Geholpen door deze website ontdek je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Obdam. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke info en tips en check prijzen van een installateur in Obdam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Obdam? Door onze experts doorzoek jij zinvolle tips en adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt rap alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Obdam?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Obdam?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Obdam

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel moeilijk. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Obdam onmisbaar. De zoektocht naar een vakkundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kodi verwarming). Wat is een geoefende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Obdam.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Zwinderen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Atag). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Obdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Obdam

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Obdam te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1900 7 jaar
Lucht-water €6200 €1900 €2300 9 jaar
Bodem-water €14300 €3600 €3700 14,5 jaar
Water-water €17900 €5700 €5600 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Koggenland?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel gezinnen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Koggenland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Obdam is alleen aan te vragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 tot €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Lennox Aqua4 AAH071PS heeft €5.350,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5023.5 Ai RC (G/W) heb je recht op €3.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Obdam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Hekelingen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €350 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen