Warmtepomp Sint Odiliënberg

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina vind jij nuttige info betreffende een warmtepomp in Sint Odiliënberg. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Sint Odiliënberg!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Sint Odiliënberg? Op deze pagina check jij zinvolle adviezen. Druk op een onderwerp en check vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Sint Odiliënberg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Sint Odiliënberg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Sint Odiliënberg

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Vandaar is een vakkundige warmtepomp installateur in Sint Odiliënberg cruciaal. Het selecteren van een ervaren installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Danfoss warmtepompen). Waar vind ik een echte vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.300 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €2.500 – €8.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Waterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Sint Odiliënberg.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur De Mortel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 en €18.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Sint Odiliënberg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Sint Odiliënberg

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Sint Odiliënberg te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1100 7 jaar
Lucht-water €5800 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €14700 €5000 €3100 11 jaar
Water-water €17300 €4600 €4500 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Roerdalen?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Roerdalen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Sint Odiliënberg geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 tot €5550. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Panasonic T-CAP KIT-WXC12F6E5 geeft recht op €2.500,00 subsidie en bij de Carrier 30RQV-017CM ligt dit op €1.950,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Sint Odiliënberg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Lutjegast plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €345 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen