Warmtepomp Venebrugge

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Door onze website ontdek je alle details voor een warmtepomp in Venebrugge. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige details en bekijk de tarieven via een installateur uit Venebrugge!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Venebrugge? Via onze specialisten check jij zinvolle info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Venebrugge?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Venebrugge?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Venebrugge

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Venebrugge benodigd. De zoektocht naar een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Warmflow). Wat is een echte vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.500 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Venebrugge.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaliter zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Gaanderen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 – €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Venebrugge

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Venebrugge

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Venebrugge uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €1400 4 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €5100 €3600 13 jaar
Water-water €17000 €5600 €5700 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hardenberg?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Hardenberg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Venebrugge kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1450 en €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de SPRSUN CGK/C-18 biedt €2.150,00 subsidie en voor de Clivet WBAN 81 is dit €3.450,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Venebrugge

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Noordwolde plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2650 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €285 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen