Warmtepomp Venhorst

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle inwoners moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina lees je concrete informatie voor een warmtepomp in Venhorst. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Venhorst!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Venhorst? Hieronder doorzoek jij handige tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je ontdekt snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Venhorst?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Venhorst?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Venhorst

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Venhorst aan te raden. De zoektocht naar een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek WaterFurnace). Hoe herken je een erkende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Venhorst.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Gaast.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Venhorst

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Venhorst

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Venhorst te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1000 €1000 4 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2700 9 jaar
Bodem-water €14100 €4100 €2900 9,5 jaar
Water-water €17200 €5900 €5800 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Boekel?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Boekel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Venhorst geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 – €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de SPRSUN CGK/C-18 (HC) geeft recht op €2.150,00 subsidie en bij de Clivet WBAN 82 S ligt dit op €2.850,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Venhorst

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Nootdorp plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2500 – €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €340 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen