Warmtepomp Vinkega

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is een warmtepomp. Op de info van onze specialisten doorzoek je alle details over een warmtepomp in Vinkega. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Vinkega!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vinkega? Op onze website doorzoek je belangrijke adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je vindt à la minute het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vinkega?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vinkega?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vinkega

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Vinkega onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Atlantic warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vinkega.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Gastel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Atag, Vaillant, Remeha). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vinkega

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vinkega

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vinkega vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €4500 €2500 €2400 6 jaar
Bodem-water €14000 €4600 €4400 11 jaar
Water-water €17200 €4400 €5000 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Weststellingwerf?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Weststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Vinkega is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2150 en €5350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de SPRSUN CGK/D-72 (LHC) geeft jou €5.850,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XIN 141 prm krijg je €3.150,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vinkega

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Odoorn plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in samenwerking met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €330 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen