Warmtepomp Vlaardingen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Via de info op deze pagina bekijk jij relevante tips voor een warmtepomp in Vlaardingen. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle praktische details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Vlaardingen!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Vlaardingen? Op deze pagina lees je handige informatie. Selecteer een item uit onze FAQ en jij checkt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vlaardingen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vlaardingen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlaardingen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Vlaardingen benodigd. De keuze maken voor een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Buderus warmtepomp). Hoe herken je een aangesloten installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vlaardingen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Geersdijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Vaillant, Atag, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlaardingen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vlaardingen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlaardingen te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1900 6 jaar
Lucht-water €4600 €2000 €2600 8 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €2700 9 jaar
Water-water €17700 €5200 €4400 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Vlaardingen?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Vlaardingen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Vlaardingen kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1550 en €4950. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron LWA 252 Sol (74265) geeft jou €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSAN-XIN 20.2 krijg je €5.550,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vlaardingen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Oentsjerk plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €365 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen