Warmtepomp Waarder

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Door deze webpagina check jij handige tips & tricks bij het kiezen van een warmtepomp in Waarder. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Check alle cruciale informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Waarder!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Waarder? Middels onze expertise vind je praktische info. Druk op een onderwerp en ontdek eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Waarder?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Waarder?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waarder

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Waarder noodzakelijk. De keuze maken voor een handige specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check LG warmtepomp). Hoe herken je een competente warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Waarder.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Gouderak.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot zo’n €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Vaillant, Nefit, Remeha). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waarder

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Waarder

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waarder uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1000 €1700 7 jaar
Lucht-water €5700 €2000 €2800 7 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €4000 14 jaar
Water-water €17900 €4300 €5300 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Waarder geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 tot €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 47 A SR (232125) biedt €3.600,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoAir 408 + CTC EcoZenith i350 is dit €1.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Waarder

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Echter, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Oosternijkerk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4100. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen