Warmtepomp Wapenveld

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op onze vergelijker check jij concrete informatie voor een warmtepomp in Wapenveld. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle bruikbare tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wapenveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Wapenveld? Op onze website bekijk je nuttige tips & tricks. Selecteer een onderwerp en ontdek meteen bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wapenveld?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wapenveld?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wapenveld

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Wapenveld onmisbaar. De zoektocht naar een betrouwbare specialist is net zo relevant als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Pico Energy warmtepomp). Wat is een degelijke warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.500 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wapenveld.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Groede.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Vaillant, Intergas, Remeha, Nefit). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wapenveld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wapenveld

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wapenveld uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1500 5 jaar
Lucht-water €5400 €2000 €2300 8 jaar
Bodem-water €14200 €5100 €2500 9,5 jaar
Water-water €18700 €5900 €4500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Heerde?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Heerde) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wapenveld is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1750 tot €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Techneco Loria 6006 geeft recht op €1.800,00 subsidie en aangaande de CTC WaterHeater 101 ligt dit op €1.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wapenveld

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Opeinde plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €250 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen