Warmtepomp Warmenhuizen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het laten installeren van een ketel op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Via de info van onze specialisten vind je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Warmenhuizen. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Warmenhuizen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Warmenhuizen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je praktische adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en ontdek direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Warmenhuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Warmenhuizen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Warmenhuizen

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is tamelijk complex. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Warmenhuizen noodzakelijk. De zoektocht naar een degelijke installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Samsung warmtepomp). Waar vind ik een erkende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Warmenhuizen.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Grolloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €9.500 en €21.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Warmenhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Warmenhuizen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Warmenhuizen uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1700 €1500 4 jaar
Lucht-water €5000 €1500 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €3600 €3400 11 jaar
Water-water €17700 €5200 €4200 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Schagen?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Schagen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Warmenhuizen kun je enkel aanvragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2150 – €4750. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Technibel PHRIE095F heeft €1.900,00 subsidie en wat betreft de Daikin EDLQ011(**)6W1 heb je recht op €1.850,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Warmenhuizen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Oppenhuizen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2900 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €285 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen