Warmtepomp Waterlandkerkje

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker achterhaal je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Waterlandkerkje. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Waterlandkerkje!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Waterlandkerkje? Op onze website ontdek je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Waterlandkerkje?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Waterlandkerkje?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Waterlandkerkje

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij complex. Daardoor is een echte warmtepomp installateur in Waterlandkerkje aan te raden. Het selecteren van een degelijke specialist is net zo relevant als de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Templari warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Waterlandkerkje.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Haaften.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De investering ligt tussen de €6.500 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Waterlandkerkje

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Waterlandkerkje

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Waterlandkerkje vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €15400 €4300 €4200 11 jaar
Water-water €17600 €5700 €4700 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Sluis?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Sluis) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Waterlandkerkje geldt alleen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1950 tot €4500. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Templari Kita L 7-24 kW geeft recht op €3.100,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERGA08DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S18D**** ligt dit op €2.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Waterlandkerkje

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Ottersum plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2650 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €375 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen