Warmtepomp Westerhoven

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnenkort is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Aan de hand van deze website check je alle details over een warmtepomp in Westerhoven. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle onmisbare informatie en vind de voordeligste installateur in Westerhoven!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Westerhoven? Op onze website vind je nuttige tips & tricks. Selecteer een onderwerp en vind eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Westerhoven?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Westerhoven?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerhoven

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Westerhoven aan te raden. Het selecteren van een betrouwbare vakman is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ACM Kalte Klima systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.750 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westerhoven.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Harkema.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerhoven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerhoven

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerhoven uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1500 4 jaar
Lucht-water €6800 €2300 €2100 8 jaar
Bodem-water €15300 €5800 €3700 9,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €5900 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bergeijk?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bergeijk) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Westerhoven geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €4250. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Thermics Energie PAW-2ECO 10kw geeft jou €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ008(**)V3 + EHSH08P30(**) krijg je €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Westerhoven

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Oudkarspel plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 en €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €325 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen