Warmtepomp Harkema

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het vervangen van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via de info van onze specialisten check jij praktische informatie over een warmtepomp in Harkema. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Harkema!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Harkema? Op onze website vind je nuttige tips. Klik op een veelgestelde vraag en vind eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Harkema?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Harkema?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harkema

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Harkema onvermijdbaar. De keuze maken voor een geoefende specialist doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kodi installatie). Waar vind ik een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.500 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Harkema.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Rotterdam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.500 t/m €18.000 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, AWB, Nefit, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harkema

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harkema

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harkema te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1500 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2400 €2400 8 jaar
Bodem-water €15100 €5500 €2500 14,5 jaar
Water-water €18700 €4800 €5700 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Achtkarspelen?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode moeten veel consumenten wijken naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Achtkarspelen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Harkema kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1050 en €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVH16S26(**)9W heeft €2.500,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning CORE 19 heb je recht op €4.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Harkema

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Balinge plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €270 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw