Warmtepomp Wijhe

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten bekijk je handige tips & tricks over een warmtepomp in Wijhe. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke info en vergelijk direct alle installateurs in Wijhe!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wijhe? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij praktische adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wijhe?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wijhe?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wijhe

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Wijhe onmisbaar. De keuze maken voor een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ECOTEQ systeem). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wijhe.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel werken we met twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Heerjansdam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Remeha, AWB, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric product. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijhe

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wijhe

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijhe uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €1700 5 jaar
Lucht-water €5500 €1900 €2200 6 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €4800 9 jaar
Water-water €18900 €4100 €4400 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Olst-Wijhe?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Olst-Wijhe) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Wijhe is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €4000. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Trane CXAM 023 HE SQ staat gelijk tot €5.450,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSX16P50(**) krijg je subsidie tot €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wijhe

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Philippine plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 tot €4900. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €255 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen