Warmtepomp Wijk aan Zee

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door warmtepompspot.nl lees je alle informatie voor een warmtepomp in Wijk aan Zee. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Wijk aan Zee!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Wijk aan Zee? Op deze pagina check je praktische adviezen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wijk aan Zee?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wijk aan Zee?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijk aan Zee

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Wijk aan Zee onontbeerlijk. De keuze van een bedreven specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ELCO systeem). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.500 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. Deze warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wijk aan Zee.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heerle.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijk aan Zee

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wijk aan Zee

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijk aan Zee te ontcijferen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1600 €1600 6 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5100 €4700 13 jaar
Water-water €17000 €5400 €5400 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Beverwijk?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Beverwijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Wijk aan Zee is alleen aan te vragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 – €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Trane CXAM 023 SE CAP biedt €5.450,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHSXB16P50(**) is dit €2.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wijk aan Zee

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Piaam plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €390 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen