Warmtepomp Wijnjewoude

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Op onze website vind je concrete informatie voor een warmtepomp in Wijnjewoude. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige details en check prijzen van een installateur in Wijnjewoude!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wijnjewoude? Hieronder ontdek je zinvolle tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wijnjewoude?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wijnjewoude?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijnjewoude

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Wijnjewoude cruciaal. De keuze van een betrouwbare expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ferroli systeem). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €6.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Wijnjewoude.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hegelsom.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €18.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Nefit, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric product. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijnjewoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijnjewoude

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijnjewoude uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1400 €1000 7 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €4600 €4700 11 jaar
Water-water €18600 €4300 €5600 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Opsterland?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Opsterland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wijnjewoude kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1150 en €4450. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAM 030 SE CAP heeft €6.450,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBX16(**)9W heb je recht op €2.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wijnjewoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Poederoijen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €365 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen