Warmtepomp Windraak

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij handige info betreffende een warmtepomp in Windraak. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Windraak!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Windraak? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke tips & tricks. Klik op een van de onderstaande vragen, en check à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Windraak?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Windraak?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Windraak

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk complex. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Windraak noodzakelijk. De zoektocht naar een geoefende installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hiseer systeem). Hoe kies ik een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Windraak.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heinkenszand.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Remeha, Atag, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Windraak

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Windraak

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Windraak uit te rekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €2000 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6700 €1500 €2300 6 jaar
Bodem-water €15400 €5100 €4300 13,5 jaar
Water-water €18400 €5500 €5900 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Sittard-Geleen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Windraak geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 tot €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Trane CXAX 017 SE SN biedt €4.850,00 subsidie en wat betreft de Daikin EVLQ05(**)V3 + EHYHB05(**)V3 +NHYKOMB33(**) is dit €1.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Windraak

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Purmerland plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2650 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €305 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw