Warmtepomp Ypecolsga

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de tips van onze experts bekijk jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Ypecolsga. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische info en tips en vind de voordeligste installateur in Ypecolsga!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ypecolsga? Hieronder doorzoek jij belangrijke info. Druk op een van de vragen hieronder, en bekijk ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Ypecolsga?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ypecolsga?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ypecolsga

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Ypecolsga noodzakelijk. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Toshiba systeem). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.200 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ypecolsga.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hindeloopen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ypecolsga

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ypecolsga

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ypecolsga uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1400 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €6900 €2100 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €3700 €4300 11,5 jaar
Water-water €18800 €4000 €5300 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel huizen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Ypecolsga is alleen aan te vragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 – €6000. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 200-S AWB-E 201.D10 geeft jou €2.300,00 subsidie en bij de Dimplex LAW 14ITR krijg je €2.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ypecolsga

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Rijpwetering plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €5000. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €305 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen