Warmtepomp Zevenhoven

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Via warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Zevenhoven. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle relevante informatie en vind de voordeligste installateur in Zevenhoven!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zevenhoven? Middels onze expertise bekijk jij bruikbare informatie. Kies voor een van de onderstaande vragen, en vind meteen alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zevenhoven?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zevenhoven?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Zevenhoven

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel pittig. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Zevenhoven cruciaal. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ACM Kalte Klima verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zevenhoven.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hoogblokland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, Intergas, Nefit, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zevenhoven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zevenhoven

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zevenhoven uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1700 €1800 4 jaar
Lucht-water €5400 €1900 €2700 8 jaar
Bodem-water €15300 €4200 €4000 12 jaar
Water-water €18700 €4200 €4000 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Nieuwkoop?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Nieuwkoop) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zevenhoven geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2650 en €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-E 221.C10 heeft €2.200,00 subsidie en aangaande de ELCO Aerotop T32 heb je recht op €4.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zevenhoven

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Rozenburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht en combineert dat met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €5000. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €375 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen