Warmtepomp Brakel

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via warmtepompspot.nl vind je alle details aangaande een warmtepomp in Brakel. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Brakel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Brakel? Op onze website vind jij nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een onderwerp en je vindt direct bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Brakel?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Brakel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Brakel

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Brakel onontbeerlijk. De zoektocht naar een handige installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check CTA warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Brakel.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Makkinga.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Remeha, Nefit, Vaillant). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Brakel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Brakel

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Brakel uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1000 €1800 4 jaar
Lucht-water €4500 €1900 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €15400 €4900 €2700 10,5 jaar
Water-water €17500 €5500 €4500 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel huizen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Zaltbommel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Brakel is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 – €4500. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Carrier 30AWH008HD staat gelijk tot €1.550,00 subsidie en bij de CLINT CWW/K/WP 31 krijg je subsidie tot €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Brakel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Utrecht plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2750 – €4800. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €315 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen